20 olika sorters zucchini

Zucchini har olika namn, ursprung och former. Faktiskt så finns det hela 20 st olika zucchinisorter i Franchi- sortimentet. Zucchinisorterna är verkligen extremt regionala i Italien och nästan varje region har sin alldeles egen sort. Det finns sorter från Venedig Friuli, Bologna, Florens, Rom, Neapel, Milano, Sicilien, Piacenza, Genova, Toscana, Sarzana osv. och alla regioner tillagar sin zucchini på olika sätt.  Det finns också två olika sorter som används i hela Italien – den randiga (striato d’Italia) och gröna (verde d’Italia) och den runda tondo di Nizza (rund från Nice) precis vid italienska gränsen.

Zucchini kommer också i olika former.

Zucchini används små, mellanstora eller stora. I Italien uppskattas små, små zucchini ca. 10 cm långa. Spröda och goda. Här en sort från Verona.

Högt uppskattat är också zucchiniblommor. Här på en grönsaksmarknad kan man köpa zucchini med blommorna kvar.

Zucchini kan stekas, kokas och användas i soppor, i olika puréer och passar dessutom bra att fyllas med läckeheter och även användas råa. Gott är att steka skivad zucchini lätt i olivolja och servera lite varma i salladen.

Zucchini är mycket bra att fylla med köttfärs som färsfylld paprika och också en fyllning med ricotta, lök, tonfisk, parmesan är mycket gott. Här är ett annat recept på en lite annorlunda “Caponata” soppa med basilika och mynta som jag har fått från Umberto Montano från Ristorante Alle Murate i Florens.

Du behöver 4 mellanstora aubergine, 10 ganska små zucchini,  2 tomater, 1 lök, 6 San Marzano tomater (flådda), mycket olivolja, basilika och mynta. Hacka alla grönsaker i kuber,  skiva löken tunt och lägga alla ingredienser i en panna, häll på olivolja och krydda med salt och peppar, lägg i basilika och mynta efter smak och låt koka sakta på svag värme tills grönsakerna känns klara. Mixa grönsakerna i en mixer till en slät massa och späd med buljong till soppkonsistens. Garnera med mynta och ringla över lite olivolja.

This entry was posted in gourmetodling® and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.