Frönyheterna från Syditalien har kommit!

Nu har årets nya fröer från Syditalien anlänt och jag har bland annat packat upp dessa spännande sorter!

Peperone Puparulillo – typ Friariello Napoletano (Capsicum annuum)
En variant av den klassiska Neapolitanska friarelli. En ganska hög planta som producerar små smala peperone som ska skördas när de fortfarande är gröna. De har ett mycket tunt skal som gör dem idealiska för att steka i olivolja i en stekpanna. Det är det klassiska sättet att servera denna peperone från Neapel. Man serverar dem sen i en skål med lite salt och citron vid sidan av. De är mycket populära för sin mjuka konsistens och fantastiska smak.

Förkultivering från februari. Se odlingsanvisningar på hemsidan.

Den ska bli mycket spännande att odla!

Pomodoro Cuor du Albenga eller Cuore di bue d’Albenga (Lycopersicon Esculentum Mill.)

Äntligen!! Jag har äntligen fått tag på fröer till denna berömda och åtråvärda tomat från Ligurien. Högväxande och frodig planta där sidoskotten ska tas bort. Rosafärgat skinn, mycket fruktkött och en unik smaka karaktäriserar Cuor di Albenga- tomaten. Tomaterna väger ca 250-300 gram styck.

Cavolo Laciniato Torzella

Torzella är en specialitet från Kampanien och är en mycket gammal sort. Den växer vilt i Acerrano-Nolano i Neapelprovinsen och brukar även kalla torza riccia. Matiga mörkt gröna krusiga blad. Mycket rustik och köldtålig plant. Späda blad äts både råa eller i smakrika soppor typiska för det neapolitanska köken. På sommaren när bladen är späda kokas de endast lätt och smaken gifter sig speciellt med traktens San Marzano tomater. Torzella används även i sallader och i olika fiskrätter. Under vintermånaderna är Torzella huvudingrediens i den traditionella soppan Minestra maritata.

(Källa: Regione Campania – Assessorato Agricoltura)

Passar bra när jag även ska odla San Marzano tomater i sommar! :)

Piennolo-tomat Pendolino Hybrid F1 Remo (Lycopersicon esculentum)

Älskar dessa små hållbara piennolotomater och här är en ny tålig hybridsort! Pendolino heter den. Små tomater med den karaktäristiska spetsen – il pizzo. Tjockt skal med fin röd färg. Piennolotomater håller sig enormt bra på kvisten och passar därför att hängas upp i en piennolo och detta gör man med olika tomatsorter i Syditalien och speciellt Kampanien. Pendolino provar jag på friland i sommar!

Bladselleri Sedano verde da taglio (Apium graveolens)

När en sort benämns “da taglio” på italienska kan man översätta det typ plock eller blad. Plocksallader på italienska heter ” Lattuga da taglio” till exempel. Här är bladselleri där man använder bladen. Bladen är nästan identiska med Gigante di Napoli persilja.

På förpackningen står det är att det är en Country variety -låter fint. Bladsellerin är mycket köldtålig och tålig. Bladen kommer igen efter skörd. Mycket intensiv och angenäm smak. Perfekt i grytor, gratänger och soppor. Direktsådd på friland när det inte längre är risk för frost. Odling en stor del av året.

Mer nyheter finns här. Klicka på länken Frönyheter på vår hemsida www.gourmetgarage.se

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Favoriter, Frönyheter 2014, Gourmetgarage, gourmetodling® and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Frönyheterna från Syditalien har kommit!

  1. Fröken Dill says:

    Härliga nyheter!
    Själv önskar jag att jag kunde telportera mig till Syditalien. Väderprognosen framöver är bara grå, grå, grå för Stockholms del. Önskar mig vår och sol och fågelkvitter NU. Men får väl trösta mig i helgen med att peta ner några chilifrön och kronärtskocksfrön mellan allt rivande, handlande av byggvaror och packande.
    Glad fredag önskar fröken Dill

  2. Anna says:

    Hej fröken Dill! Ja, det hade inte varit dumt. Här snöar det men imorgon har man lovat lite sol och plusgrader så det hoppas vi! :) Ha en skön helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>