Radicchioåret 2010

2010 har vi på gourmetgarage.dk utnämnt till Radicchioåret. Nu ska vi lära oss att njuta av radicchio under hösten och vintern :-)

HISTORIA OCH LATINSKT NAMN

Cichorium Intybus L.

Radicchiosallad – uttalas “Radikkio” har funnits i århundraden. Plinius den äldre omnämner denna röda sallad från Venetoregionen och noterade att den inte bara var god att äta utan att den också kunde bota sömnlöshet och rena blodet.

Den moderna radicchiosalladen med sina vinröda och vita räfflade blad utvecklades i mitten av 1800-talet. Idag är radicchio det namnet på ett olika sorters bladcikoria. Det finns många, men dessa är de viktigaste.

Den mest kända, äldsta och bästa sorten är Rosso di Treviso som har köttiga röda blad och vita kanter som bildar en kompakt massa. Denna radicchiosallad behandlas med så stor vördnad att den har en IGP status vilket innebär att man bara får använda namnet om den produceras runt Treviso, under överinseende av Consorzio Radicchio di Treviso.

FRANCHI RADICCHIOSORTER

Radicchio (cicoria) Rossa di Treviso ser ut som en röd version av endivesallad. Det är en tidigare sort än Tardivo och den mest kända sorten i Europa. Har annorlunda upprätta röd- och vit randiga blad som i sin tur blir rödare och sötare med kylan. Blek dem genom att binda upp dem i 10 dagar innan skörd.  Kasta bort de yttersta bladen.

Rossa di Treviso (Tardiva) som finns i Selezione Speciale (Specialsortimentet) har mer uttalade blad och bladen är mer utspärrade. Tardiva (vilket betyder sent) är mer smakrik (men du måste vänta lite längre innan du kan skörda) och har en starkare och mer bitter accent. På denna sort äter man allt inkl. rötterna. Ska sås mitt i sommaren för skörd senhöst, vinter och tidig vår.

Rossa di Verona är en förädling av Rosso di Treviso från 1950-talet, och har en fylligare form. Den ser nästan ut som ett rödkålshuvud. En tålig planta som älskar kyla! Så på sensommaren för vinterskörd.

Variegata di Castelfranco har också IGP status, ser annorlunda ut än röd radicchio, mer som en grön röd-spräcklig sallad med en öppen blomliknande form. Det är en korsning mellan radiccio och en rund endive. Bra att blanda med andra salladssorter och kan odlas en stor del av året men undvik den varma sommaren.

Variegata di Lusia (Grön) bollformad med rödspräckliga ljusgröna blad och vita stjälkar. Använd i sallader blandad med andra gröna salladssorter eller grilla. Så på sommaren för vinterskörd.

Da taglio bionda a foglie larghe (Grön) kallas “cicoretta och radicchio” på italienska. Plockcikoria som ser ut som en sallad och har utsökt mild smak. Späda cikoria blad är idealiska i sallader. Plockcikorian planteras en stor del av året liksom Franchi Grumolo Rossa e Verde (gröna och röda).ODLING

Både grön och röd cikoria ska sås 1 cm djup och med 6 cm mellanrum, tunnas ut till plantavstånd 10cm.

Röd radicchiosallad trivs i svalare temperaturer och tål frost och den behöver kyla för att få sin karaktäristiska färg. Kortare mörkare dagar gör att det blir huvuden som först är lösa och bladaktiga. Odla aldrig denna variant i sommarmånaderna – då får du illasmakande håriga blad som liknar romansallad.

I Treviso bleker man plantan med 15 cm av roten i mörker i ca. en månad i 9-11 grader, det ger den bästa färgkontrasten, ju djupare röd färg desto mer ljuvligt bitter blir smaken.

Skörda när radcchion är mogen, inte för gammal då får du sega blad.

Om du tycker att smaken är för bitter, skiva radicchion och lägg i blöt i lätt saltat vatten i en timme eller ringla över balsamicovinäger och honung.

ANVÄNDNING I KÖKET

Radicchiosallad används både skivad och rå. När den tillgagas blir bitterheten mindre uttalad och färgen ändas till höstlikt brun och smaken blir underbart nötaktig.


I risotto passar radicchio utmärkt tillsammans med den krämiga konsistensen och Arborioris.
Skär radicchi i fyra dela och stek i olivolja. På grund av sin krispiga bitterhet klarar radicchio en ganska stark dressing som en krämig gorgonzola, eller ansjovis och kapris. Valnötolja hit är också gott.

Grillad Radicchiosallad kan läggas till pastarätter eller användas som en del av en antipasto.

This entry was posted in gourmetodling® and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.